Database Management Systems Computer Science MCQs

1.      A collection of related data.
a) Information
b) Valuable information
c) Database
d) Metadata

ANSWER: C

2.      DBMS is software.
a) True
b) False

ANSWER: A

3.      DBMS manages the interaction between __________ and database.
a) Users
b) Clients
c) End Users
d) Stake Holders

ANSWER: C

4.      Which of the following is not involved in DBMS?
a) End Users
b) Data
c) Application Request
d) HTML

ANSWER: D

5.      Database is generally __________
a) System-centered
b) User-centered
c) Company-centered
d) Data-centered

ANSWER: B

6.   A logical structure of the database.
a) Schema
b) Attribute
c) Parameter
d) Instance

ANSWER: A

7.      A characteristic of an entity.
a) Relation
b) Attribute
c) Parameter
d) Constraint

ANSWER: B

8.      The restrictions placed on the data.
a) Relation
b) Attribute
c) Parameter
d) Constraint

ANSWER: D

9.      IMS stands for?
a) Information Mastering System
b) Instruction Management System
c) Instruction Manipulating System
d) Information Management System

ANSWER: D

10.      A model developed by Hammer and Mc Leod in 1981.
a) SDM
b) OODBM
c) DDM
d) RDM

ANSWER: A

11.        Object=_________+relationships.
a) data
b) attributes
c) entity
d) constraints

ANSWER: C

12.        DBMS is a set of __________ to access the data.
a) Codes
b) Programs
c) Information
d) Metadata

ANSWER: B

13.        SQL is _______
a) Relational
b) Network
c) IMS
d) Hierarchical

ANSWER: A

14.        DBMS provides a convenient and efficient environment.
a) True
b) False

ANSWER: A

15.        Which of the following isn’t a level of abstraction?
a) physical
b) logical
c) user
d) view

ANSWER: C

16.        A level that describes how a record is stored.
a) physical
b) logical
c) user
d) view

ANSWER: A

17.         A level that describes data stored in a database and the relationships among the data.
a) physical
b) logical
c) user
d) view

ANSWER: B

18.        The actual content in the database at a particular point.
a) Schema
b) Attribute
c) Parameter
d) Instance

ANSWER: D

19.        Which of the following is not an object-based logical model?
a) ER
b) Network
c) Semantic
d) Functional

ANSWER: B

19.        SQL Stands for ?
a) Structured Query Language
b) Symantic 
Query Language
c) Syntax 
Query Language
d) System 
Query Language

ANSWER: A

Leave a Comment