Basic Components of Computer. MCQs.

On this page we will share MCQs about Basic Components of Computer.

First Prepare the MCQs given below. Then try our MCQs Exam module to test your understandings.

1.      Which unit is responsible for converting the data received from the user into a computer understandable format?
a) Memory Unit
b) Arithmetic & Logic Unit
c) Input Unit
d) Output Unit

ANSWER: C

2.      The only language which the computer can directly understands is ______________
a) Assembly Language
b) Binary Language
c) BASIC
d) C Language

ANSWER: B

3.      One nibble is equivalent to how many bits?
a) 1
b) 2
c) 8
d) 4

ANSWER: D

4.      The smallest unit of data in computer is ________________
a) Byte
b) Nibble
c) Bit
d) KB

ANSWER: C

5.      Which of the following describes the correct format of an input instruction?
a) IN 82
b) INPUT 82
c) INP 82
d) 82 INP

ANSWER: A

6.      The input machine which originated in the United States around 1880s is a ___________
a) Mouse
b) Joystick
c) Bar Code Reader
d) Keyboard

ANSWER: D

7.      What does the COMPUTER stand for?
a) Commonly Operated Machines Used in Technical and Educational Research
b) Commonly Occupied Machines Used in Technical and Educational Research
c) Commonly Operated Machines Used in Technical and Environmental Research
d) Commonly Oriented Machines Used in Technical and Educational Research

ANSWER: A

8.      1 kilobyte = ______________
a) 1024 TB
b) 1024 Bytes
c) 1024 EB
d) 1024 PB

ANSWER: B

9.      1 megabyte = ______________
a) 1024 TB
b) 1024 GB
c) 1024 EB
d) 1024 KB

ANSWER: D

10.      1 gegabyte = ______________
a) 1024 MB
b) 1024 GB
c) 1024 EB
d) 1024 KB

ANSWER: A

11.      1 terabyte = ______________
a) 1024 ZB
b) 1024 EB
c) 1024 GB
d) 1024 PB

ANSWER: C

12.      1 petabyte = ______________
a) 1024 TB
b) 1024 EB
c) 1024 ZB
d) 1024 PB

ANSWER: A

13.    1 yottabyte =______________
a) 1024 TB
b) 1024 EB
c) 1024 ZB
d) 1024 PB

ANSWER: C

14.      1 zettabyte = ______________
a) 1024 TB
b) 1024 EB
c) 1024 ZB
d) 1024 PB

ANSWER: B

15.      Which of the following is not a function of the Input Unit?
a) It reads instructions and data from the outside world
b) It converts the data into computer acceptable format
c) It makes the data into user understandable format
d) It supplies the data and instructions to the computer for further processing

ANSWER: C

16.      Basic Components of Computers are?
a) Input Unit
b) Processing Unit
c) Output Unit
d) All of these mentioned

ANSWER: D

17.      The process of producing useful information for the user is called ________
a) Controlling
b) Output
c) Input
d) Processing

ANSWER: B

18.     The output unit converts the data entered by the user into computer understandable form.
a) True
b) False

ANSWER: B

19.       VDU stands for __________
a) Virtual Display Unit
b) Virtual Detection Unit
c) Visual Display Unit
d) Visual Detection Unit

ANSWER: C

20.      What does SVGA stand for?
a) Standard Visual Graphics Array
b) Super Visual Graphics Array
c) Standard Video Graphics Array
d) Super Video Graphics Array

ANSWER: D

21.      The devices that used to give single or multiple colored images and drawings are ____________
a) Monitors
b) Printers
c) Plotters
d) VDUs

ANSWER: C

22.       A special request originated from some device to the CPU to acquire some of its time is called ___________
a) Disturbance
b) Attenuation
c) Interrupt
d) Noise

ANSWER: C

23.      Line Printers that print one line at a time are _________
a) Laser Printers
b) Inkjet Printers
c) Chain Printers
d) Drum Printers

ANSWER: D

24.       A ___________________ monitor looks like a television and are normally used with non-portable computer systems.
a) CRT
b) LCD
c) LED
d) Flat Panel Monitors

ANSWER: A

25.      Which of the following is not a function of the Output Unit?
a) It produces results that can be easily understood by the user
b) It accepts the results produced by the computer
c) It supplies the data and instructions to the outside world
d) It supplies the data and instructions to the computer for further processing

ANSWER: D

26.      PCI stands for _________
a) Peripheral Component Interconnect
b) Partial Component Interconnect
c) Peripheral Component Interaction
d) Partial Component Interaction

ANSWER: A

27.      Components that provide internal storage to the CPU are ______
a) Registers
b) Program Counters
c) Controllers
d) Internal chips

ANSWER: A

28.      Saving data and instructions to make them readily available is the job of __________
a) Output Unit
b) Cache Unit
c) Input Unit
d) Storage Unit

ANSWER: D

29.      The two basic types of memory in a computer are ________
a) Primary and major
b) Primary and Secondary
c) Minor and Major
d) Main and virtual

ANSWER: B

Leave a Comment